NORM – vannhjulprosjekt 5. trinn uke 18 og 19

Vi på 5. trinn har hatt et eksperiment der vi har testet hva vi kan bruke et vannhjul til.

Vi ble delt opp i grupper der alle gruppene laget et vannhjul på hver gruppe.

Vi laget en forskningsrapport for hver gruppe der vi lurte på noe, satte opp en hypotese, og bygget og testet et vannhjul.

I rapporten lurte vi først på to ting. Det var hvordan vi kan bygge et vannhjul, og hva vi kan bruke et vannhjul til. Så laget vi en hypotese til dette. Her hadde gruppene mange ulike hypoteser om hvordan hjulet kunne bygges og hva vi kunne bruke det til, og det kunne f.eks. være å stikke to stenger ned i grunnen, og en stang litt under midten der man tar et hjul. Og støtter på sidene. Noe man kan bruke det til er f.eks. å trekke noe i elven.

Så bygde vi et vannhjul, og det gjorde vi ved å ta en liten treklosse og stifte noen pappbiter på sidene av den treklossen. Utstyret vi brukte til å lage et vannhjul var papp, spiker, hammer, trekloss, stiftemaskin og stifter.

Vi undersøkte at det går an å trekke ting f.eks en båt oppover en elv. Det gjorde vi ved å sette vannhjulet på et stativ i elven og trekke en liten pappbåt oppover elven ved hjelp av et tau og vannkraften fra vannhjulet. Vi testet det også ved å heise opp en liten pappvogn som en heis.

Vi fant ut at vannhjulene vi laget fungerte til å trekke noe oppover elven. Vi brukte vannkraften i elven til dette. Noen hypoteser fra gruppene stemte veldig bra med det vi egentlig gjorde, mens noen stemte ikke like bra til akkurat dette.

Vi synes det var spennede å gjøre noe annerledes i naturfag, og det var gøy å være ute og teste noe vi hadde laget selv. Vi lærte at vannhjul kan brukes til andre ting enn bare å lage elektrisk strøm.

Skrevet av Amund 5B og Stina 5A

Her er noen bilder fra prosjektet:

Annonser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *