Rapport

Hva slags tetthet har de forskjellige stoffene?

Forsøket ble utført: 2. mai 2012

Innledning: Hensikten med dette forsøket var å se hva som har høyest/lavest tetthet av vann, olje og sirup. Min hypotese var at sirupen la seg nederst, så oljen og vannet øverst. Men i et forsøk vi gjorde tidligere så vi at oljen la seg i ringer oppå vannet så da forandret jeg litt på hypotesen: sirup nederst, så vann, så olje.

Utstyr: Stort glass, sirup, soya-olje, vann, en plastikk-del, en kork og en drue. Evt. Andre småting som binders, metall-biter, blader, steiner, papirbit, osv…

Beskrivelse: Vi helte sirup oppi til det fylte ca. 1/3 av glasset. Oljen som vi helte oppi skulle også dekke 1/3. I den siste delen av glasset (1/3) fylte vi vann. Vi lot det stå litt og roe seg. Så slapp vi druen, korken og plastikk-delen ned i glasset.

Resultat: Sirupen la seg nederst, så vannet, så oljen øverst. Druen la seg oppå sirupen, og proppen (som vi brukte i stedet for kork) la seg halvveis nedi sirupen. Plastikk-delen fløt så vidt under overflaten til oljen. Vi prøvde også å slippe oppi en binders, den la seg i bunnen av vannet/ oppå sirupen. Hypotesen stemte, det som har høyest tetthet legger seg nederst og helt øverst ligger de stoffene med lavest tetthet.

Konklusjon: I dette forsøket har jeg lært at sirup har høyere tetthet enn vann, og at vann har høyere tetthet enn olje. Jeg har lært at plastikk har lavere tetthet enn druer, binders og kork/ propp. Dette forsøket var vellykket ved at alt gikk som det skulle og hypotesen stemte.

Annonser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *